miércoles, 5 de marzo de 2014




 La dieta mediterrània


La dieta Mediterrània es basa en el consum de verdures, llegums, fruites, peix, oli d'oliva i habitualment, el vi. L'anomenada trilogia mediterrània és formada pel blat, la vinya i l'olivera. És una dieta que valora la qualitat dels ingredients i els seus plats són d'elaboració senzilla i sana.
La dieta Mediterrània va ser creada per el doctor Ancel Keys, que estudiava la relació amb les malalties coronaries, el colesterol i la dieta. Considerant els aliments que ajudaven a reduir el risc dels anteriorment mencionats problemes de salut, Keys va citar aquesta dieta que més tard va ser anomenada pel seu nom actual.
A partir de la creació d'Ancel Keys, s'han anat fent variacions a la dieta Mediterrània per tant de millorar-la, considerant que quan va ésser escrita el menjar estava racionat a causa de la postguerra.
Els aliments de la dieta Mediterrània ajuden a evitar malalties cardiovasculars, diabetis i càncer, entre altres. Es caracteritza per l’abundància d’aliments vegetals, com el pa, pasta arròs, verdures, hortalisses, llegums, fruites i fruits secs; l’ús de l’oli d’oliva com a font principal de grassa; un consum moderat de peix, marisc, aus de corral, productes làctics (iogurt, formatges) i ous; el consum de petites quantitats de carns vermelles i les aportacions diàries de vi, consumit generalment durant els àpats.
Podríem dir que la dieta Mediterrània és una dieta gairebé vegetariana, on predomina el consum de peix abans que el de carn i els làctics amb moderació. És fan servir els productes de temporada, i es condimenten els plats amb espècies i herbes aromàtiques.
El progrés havia fet oblidar la dieta típica, però els metge i dietistes han tornat a fer-la coneguda i molta gent l'ha adoptat com a dieta bàsica. Moltes altres dietes també es basen en aquesta, ja que és la combinació de verdura, fruita i peix.
Per acabar, direm que la dieta Mediterrània conté una gran riquesa i varietat gastronòmiques, que permet combinar el plaer de la taula amb l'equilibri nutricional i cultural.

No hay comentarios:

Publicar un comentario